top of page

Jsem duhová máma

Aktualizováno: 12. 2. 2023

Jmenuji se Jana a jsem čtyřnásobnou “duhovou mámou”.

Možná si říkáte, jako já před pár týdny: "Co to znamená?" Ráda se s vámi podělím v následujících řádcích o svůj příběh.

Mé milované jógové studio Jógamatka pořádalo seminář s kraniosakrální terapeutkou Simonou Hojdysz, která mi řekla, že jsem “duhovou mámou” a že kolem sebe mám mnoho andělů, kteří mě ochraňují. Po pravdě jsem v ten okamžik vůbec netušila, co tím myslí. A tak jsem pátrala a zjistila, že jsou takto označovány ženy, které přišly o miminko. Duše těchto nenarozených dětí, se poté často zdržují v blízkosti ženy a ochraňují ji.


Když jsem poprvé přišla o miminko, bylo mi 21 let.


Po ošklivém pádu z kola jsem záhy zjistila, že jsem byla těhotná. Placenta se díky nárazu do pánve neuchytila a přestala vyživovat miminko, které ve druhém měsíci těhotenství odešlo. Tenkrát jsem z toho byla velmi smutná, avšak kromě poplakání si blízkým jsem o tom moc nemluvila. A co hůře, nedopřála jsem svému tělu a duši ani důležité šestinedělí.



Druhá ztráta miminka byla velmi bolestná, protože to byl porod v pátém měsíci.


Chybou doktora se až v pátém měsíci těhotenství zjistil rozštěp páteře na obou stranách. Tato vada byla pro děťátko u mě v břiše neslučitelná se životem. Miminko bylo v té době už veliké a já ho proto musela klasicky porodit.

"Já přece to dítě porodem zabíjím." Dodnes si pamatuji na ten pocit a mám v sobě hluboce vrytou bolest, která přišla jakmile jsem miminko porodila. Dnes už vím, že kdyby mé staré já mohlo číst tyto řádky, tak si holčičku po porodu vezmu k sobě a rozloučíme se. Nenechala bych si ji jen tak vzít, protože je to tak prý lepší. Také vím, že bych hned poté chodila na terapii, navštěvovala ženské kruhy a opečovala svou bolest.


Tento okamažik byl na mé životní cestě tím zlomovým.


Byl to moment, od kterého jsem začala krůček po krůčku opečovávat sama sebe, aby se mohlo zrodit mé nová já ve své plné autentičnosti.


Tehdy jsem porodila holčičku, které jsme dali jméno Eliška a které jsem o pár let později napsala dopis. Bylo zvláštní jak moc mi pomohlo jí napsat vše, co jsem cítila, co bych udělala jinak a jak moc ji miluji. Díky tomu, že jsem mohla plně vyjádřit všechny své pocity, se mi velmi ulevilo. Poté jsem ho nad svíčkou spálila a tím ho poslala za ní.

Další 2 těhotenství byla ukončena samovolným potratem v prvním trimestru.


Měla jsem pocit, že už další potrat psychicky nezvládnu.


Navenek jsem se tvářila statečně, ovšem uvnitř jsem plakala. Navíc ta vnitřní nenaplněnost a pocit, že nejsem schopna donosit a porodit dítě, pro mě jako ženu byla sžíravá.


A pak jsem dospěla do dalšího stádia mé nové cesty ke své podstatě - dala jsem po 12 letech výpověď z velké korporace a dodnes si pamatuji ten povznášející pocit a úsměv na rtech, když jsem ji podala. Velmi se mi ulevilo, odpadl ten velký pracovní stres a světe div se, já hned následující měsíc otěhotněla. Zažila jsem nádherné těhotenství, donosila a porodila dceru Aničku, které jsou dnes tři roky. Od těch 21 let, kdy jsem zažila první potrat, do 38 let, kdy jsem porodila zdravou Aničku, to byla dlouhá cesta. Vnímám z toho do života velké uvědomění.


Každá bolest mi ukazuje a dává prostor něco v životě přehodnotit a změnit.


A také to, že šťastné konce existují.

Závěrem bych ráda vzkázala všem ženám, které jsou jako já “duhové mámy”:


Ženy plakejte, povídejte si o tom, sdílejte v kruhu, opečujte své tělo a duši.


Třeba na józe, která konkrétně mně opravdu velmi pomáhá. Dělejte cokoliv, co cítíte - je to naprosto v pořádku, vy jste naprosto v pořádku, vaše těla jsou naprosto v pořádku. ❤️ Věřím, že tyto duše nás přišly něco naučit a i když je nevidíme a nejsou s námi fyzicky, tak tu s námi jsou. V naší barevné duze kolem nás. 🙏


S láskou

Jana, duhová máma


SÍLA ŽENY facebook

SÍLA ŽENY instagram

www.silazeny.cz web v přípravě


---


Jménem Jógamatky bychom vám rády ještě doporučily:


E-book od Pavly Filipové “Když děťátku narostou křídla”, který vám pomůže vyrovnat se ztrátou vašeho miminka. Ať už okolnosti jeho smrti byly jakékoliv.

Pavla je celostní terapeutka, která sama o sobě říká: "Jsem pěstitelka lidskosti a laskavosti a moc si nepotrpím na formality".

Pokud máte rádi potcasty, Pavlu si můžete poslechnout v mnoha rozhovorech, ve kterých mluví nejen o ztrátě miminka, ale i o svém celostním přístupu k životu a svým klientům.


Perinatální ztráta je online prostor, ve kterém najdete doporučení na knihy, psychology i organizace, které vám mohou být po ztrátě dítěte oporou.


Jana Kučerová, odbornice na tzv. postaborativní syndrom (syndrom, který u žen vzniká po ztrátě miminka v těhotenství při porodu nebo těsně po něm) pořádá online terapeutické skupiny.


Facebook komunita Ztráta miminka a stejnojmenný krásný tvořivý pietní deník:


Dlouhá cesta je organizace, která podporuje rodiče a rodiny po ztrátě dítěte. 4. dubna se můžete přidat na offline setkání pozůstalých rodičů v Brně.


Pokud patříte mezi zdravotníky, terapeuty nebo jiné profesionály a setkáváte se ve vaší praxi s ženami nebo rodiči po ztrátě miminka, zveme vás na přednášku s besedou pro zdravotníky, terapeuty a průvodce. Provede vás Pavla Filipová, celostní terapeutka z Fyziofemina.


618 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page