top of page

Péče o sebe a vaše milé na podzim

Aktualizováno: 9. 11. 2022

Ne že by podzimní období bylo pro (sebe)péči lepší než jiné. Je to potřeba dnes a denně :) Jen ten podzim nás častěji rýmičkou či splínem upozorní, když si ji nevěnujeme. Přináším pár tipů z ex studia Jako doma na Úvoze - momentálně našeho Doma.


Fermentovaný včelí pyl

Každé ráno začíná v naší kuchyni tímhle drinkem, říká se mu prý "Fontána mládí". Připíjíme si u stolu s halasným "Na zdraví!" i spolu s malým Ámosem a tohle veselé popřání je jistě součástí účinnosti zázračného životabudiče :) Je to jediný doplněk stravy, který si pravidelně dávám. K pilulkám a různým kapičkám nějak nemám vztah, i když jsou třeba čistě přírodní. Vždy si něco v nadšení koupím, a pak stejně zapomínám pravidelně brát. Ale nafermetovaný pyl je pro mě od začátku sympaťák. Líbí se mi, že si ho necháte nakvasit sami doma, že je to takový dar od včel a navíc mi fakt chutná!

(Píše se na webu Vitalvibe, odkud si pyl kupuji a jejich výrobky si můžete pořídit v ochůdku v Jógamatce, stejně jako báječný med od včelaře. V obchůdku prodáváme jen to, co samy máme rády a používáme.)


Na obrázku výše vidíte přípravu: Pylová zrna namočím do vody, ale ne moc, aby ve vodě neplavala. Poté přidám mokrý pyl do sklenice s medem v poměru 1:4 a nechám asi 14 dní odležet. V průběhu fermentace občas promíchám, když si vzpomenu. Můžete užívat jakkoli. My ráno pijeme lžíci zamíchanou v teplé vodě s citronem nebo zázvorovém nálevu (pozor, tekutina nesmí být vařící, abychom nezabili enzymy). Na zdraví!

Sauna

Moje oblíbená duševní i tělesná očista. Spolu s potem mám pocit, že ze mě kapou všechny starosti, zatuhlosti z těla, stres se odpařuje. Mám ráda saunovat se sama v tichu, s kamarádkami a holčičím sdílením, s partnerem v souznění, s dětmi a jejich výskáním v ledové vodě ... prostě sauna kdykoliv a jakkoliv. V Jógamatce zrovna dnes obnovujeme tradici saunovacích porad - to je také super záležitost! Žena je prý nejkrásnější hodinu po sauně. Nevím no - jsem vždycky takové šťastné červené rajče, ale cítím se skvěle šťavnatě (posuďte níže s mou kolegyní Radkou, pravda asi 3 roky zpět :)).

Překvapilo mě to, ale na vlastní kůži jsem s naším benjamínkem odzkoušela - saunování je skvělé i pro úplně malá miminka. A pozor - žádná mírnější teplota, žádná vlažná sprška, ale zvládli jsme krásně teplotu kolem 90 stupňů a ponor do ledové kádě. Podpořil nás v tom pobyt s Plaváčkem. Od té doby se spolu saunujeme a potápíme víc a nebojíme se horka, chladu nic)



Otužování

Moc se mi líbilo, když jsem před lety při studiu v Norsku pozorovala otužilce, co se pravidelně chodili koupat do moře. Byla mi kosa i v čepici a rukavicích, lákalo mě to velmi, ale odvahu jsem neměla, přišlo mi to jako totální extrém. A po letech jsem si našla cestu k otužování tak nějak nenásilně, přirozeně. Blízko místa, kde jsem bydlela je biotop, o prázdninách jsme se tam jezdili na kole koupat denně. A já jen nepřestala a koupala jsem se dál i v září, říjnu .... listopadu ... atd. Pak jsme si jen na cestu někdy přibalili sekyrku na led :) To už ne na denní bázi, ale třeba jednou týdně. Teď už nebydlím blízko jezera, ale je to úžasný, svobodný pocit, že kdekoliv se naskytnu blízko hezké vody a je nálada, můžu si dát ponor. Nic k tomu není potřeba, stejně je nejpříjemější koupat se bez plavek a utřít se dá vždycky do šátku nebo trika. Ájurvéda v prastarých spisech doporučuje na trápení ducha vykopat vlastníma rukama jezírko a po celý rok se pravidelně koupat. Doporučují to i dnešní psychiatři při depresích. A já potvrzuji - chladná voda mě pomáhala přenést se i přes náročnější období. Člověk vyleze doslova jako nový. Nejvýstižnější citát je:

"Ze studený vody ještě nikdo nasranej nevylezl" . Kéž to někoho z vás inspiruje k prvnímu ponoru :)


Džala néti

Jestli ještě neproplachujete nos konvičkou se slanou vodou, tak hned zítra ráno začněte!

Mně používání džala néti doslova změnilo život. S chronickou rýmou jsme se rozloučili, dýchání se krásně zprůchodnilo, pránájáma nabrala novou kvalitu, po každém ranním propláchnutí jakoby se rozjasnila celá hlava. Už jsem na to naučila spoustu kamarádů, jógových i terapeutických klientů a všichni si moc pochvalují. Třeba pro alergiky je to skvělé. Pokud už rýmu máte, tak se obecně proplachování nedoporučuje, abyste si zánět neroznesli do dutin. To dává smysl. Můj soukromý tip pro tyhle situace však je, že na lžičku soli dám 1 kapku antivirotického esenciálního oleje tea tree nebo levandule a s vírou, že viry a bakterie zneškodním, vesele proplachuji dál. Pokud máte malé děti, možná budou zvědavé, co tam v koupelně děláte za podivnosti. Nechte je, ať vás pozorují. Třeba zvědavost přeroste v chuť zkusit si to také. Z mé zkušenosti zvládnou i tříleté děti. Když samy chtějí, ne když maminka chce :)

Voda má být příjemně teplá a slaná fyziologicky. Vždycky říkám "tak jako vaše slzy" - zkuste v koutku oka, jestli neštípe, je to ok, a nebude štípat ani na sliznici nosu. Konvičku můžete zpočátku nahradit třeba do nálevkovitého oblouku zastřihnutým kelímkem od jogurtu. Jestli byste rádi origoš konvičku, dojděte si koupit k nám do Jógamatky, máme dvě velikosti (malá na jednu nosní dírku, na druhou si musíte udělat nový roztok - ta se hodí na cesty; nebo si pořiďte rovnou velkou). Je to investice, která se vám mnohokrát vrátí, namísto papírových kapesníků, nosních kapek a přinese pohodu, která není k zaplacení.

Pokud chcete víc tipů na jógové očistné techniky, mrkněte na moje starší video. Nebo si u nás vyčíhejte workshop na toto téma, který v budoucnu opět určitě zorganizuji. Očistné techniky jsou také nedílnou součástí našich pobytů.

Péče o duši

Je potřeba mít vybalancovaný poměr dávání a braní. No jo, to je při péči o malé děti, nebo plném zaměstnání dost těžké - vím, o čem mluvím... Sama jsem psychoterapeutka a máma. A sama chodím pravidelně na terapii, využívám všemožné podpory, vše výše zmíněné a mnohé další zdroje. V náročný čas mi zásadně pomohlo setkání se Simonou Hojdysz.

Podívejte se na některý záznam její přednášky.

Simona má podle mě dar nahlédnout přímo do nitra člověka, slyšet ten hlas duše, který my sami třeba ani schopni vyslyšet nejsme. Zmítají námi emoce, jsme zaměstnáni myšlenkami, jsme zaměřeni na své působení a výkony ve vnějším světě...jenže nic z toho není skutečné Já. To nám říká i jóga. Jógou se učím ztišit, dostat se své podstatě blíž. Ale pokud je tu někdo už mnohem dál a vidí jasněji, prosím si nápovědu. K Simoně mě odkázala právě jedna taková moudrá žena-průvodkyně a mě po osobní zkušenosti velmi těší, že jsme zorganizovaly přednášku v Brně!

To je pro mě akce roku :) Uvidíme se?

422 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page